Wniosek o zwolnienie z powodu siły wyższej w pilnych sprawach rodzinnych – nowe stanowisko resortu pracy

Dodano: 26 lutego 2024

Zwolnienie z tytułu siły wyższej w pilnych sprawach rodzinnych to jedno z najbardziej popularnych zwolnień, z którego korzystają pracownicy po wejściu w życie nowelizacji Kodeksu pracy z 2023 roku. W związku z jego popularnością to nowe zwolnienie przysparza wielu problemów związanych z interpretacją nowych przepisów. Poniżej przedstawiamy stanowisko resortu pracy w sprawie udzielania zwolnienia z tytułu siły wyższej w pilnych sprawach rodzinnych.

Z artykułu dowiesz się m.in.:

●Czy we wniosku z tytułu siły wyższej w pilnych sprawach rodzinnych trzeba podać szczegółowe informacje dotyczące np. wypadku członka rodziny?

●Czy pracodawca może odmówić udzielenia pracownikowi zwolnienia na poniedziałek, jeżeli wniosek składa w czwartek na piątek i poniedziałek?

●Czy pracownik może skorzystać ze zwolnienia z tytułu siły wyższej z powodu śmierci i pogrzebu np. kuzyna?

●Czy jeśli pracodawca odmówi uwzględnienia wniosku w takim przypadku – to czy wówczas pracownik może złożyć wniosek z powodu np. choroby żony kuzyna, która miała zapaść w wyniku stresu spowodowanego zgonem jej męża?

Pozostało jeszcze 87% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Testuj Portal Dokumentacja kadrowo-płacowa przez 48 godzin.

To kompleksowy serwis ekspercki dla osób zajmujących sprawami personalnymi, który oferuje:

• Autorskie wzory dokumentów kadrowo-płacowych
  • Indywidualne konsultacje z ekspertami
  • Newslettery o zmianach w przepisach
  • E-booki, raporty, zestawienia
  • Wzory dokumentów, wskaźniki, wideo porady
Sprawdź ofertę »

Zaloguj się, jeśli masz już konto:

Adres e-mail:

Hasło